lørdag den 19. november 2011

Tanker om farven gul

Efter min rystende oplevelse og indlæg - skal vi altså igen have lidt farver og glæde på.
Derfor lidt tanker og ord, om gul i haven :o)

Hvor er det forunderligt, overraskende og dejligt som man kan ændre mening.......

Indtil for ganske nylig, mente jeg ikke at gule blomster var noget for mig!

De var ikke noget særligt - ej heller specielt kønne!?

Faktisk nævnte jeg det i et af mine allerførste indlæg Farmor og farfars have, ......shame on me ;o)
Henover sommeren har de gule blomster charmeret sig ind på livet af mig - og med deres vedholdenhed og glade humør, har de ganske roligt og ubemærket vundet en plads i mit hjerte.
De er blevet som små uundværlige sommersole, som jeg MÅ invitere til sommerfesten i min have - uden dem bliver festen bare knap så festlig ;o)

Som I måske ved, er jeg så småt ved at indføre blomsternes indtog i Karlelunden, som ellers er en meget (stedse)grøn have.

Det første indtog, var "Det hvide hegn", som snart står færdigt (det ord kan man vist slet anvende om haven, hva´?).
Herefter har jeg kastet mig over hele to bede, som skal på benene i 2012.
"Tøsehjørnet", som kommer til at indeholde roser, stauder og sommerblomster i alle de tøsede farver, som rosa, lilla og lyserød.
Og endelig "Det gule bed"..........ja, jeg gentager "Det gule bed" - det havde jeg ikke selv troet for bare ½ år siden.......og nu stor-glæder jeg mig til, at lukke de smukke, lattermilde og glade sommersole ind i haven.
Jeg kan mærke, at netop det bed ligger mig meget på sinde, at få gjort smukt - for jeg vil så gerne, at andre ser den glæde jeg har fundet i de gule.Sjovt som blomster i deres farver og form kan udstråle en personlighed.
Ikke sjældent tillægger jeg blomster, at være enten "glade", "sofistikerede", "sarte", "yndige", "forsigtige", "stolte", "majestætiske" eller andet........det kender I godt, ikk´?

For mig er gul = glad........så selvfølgelig skal jeg da have glade blomster i min have :o)

Gule blomster deler ofte vandene - så hvad med dig?
Hvordan kommer du og gul ud af det med hinanden?

Alle de smukke og glade gule blomster til dette indlæg, er lånt fra dreamstime.com

20 kommentarer:

 1. Jeg har et helt fint forhold til gule blomster, roserne er rigt repræsenteret i den gule skala sammen med prærieblomster som rubeckia eller dahlia. Men jeg må også indrømme at mit forhold bevæger sig i retning af færre gule farver da, jeg ikke rigtig har den plads jeg synes de kræver af grøn baggrund til at holde styr på vildskaben i den gule farve. Anne Just´s gule have i Hune skulle eftersigende være helt exceptionel og et besøg værd, den står på min liste over must see.
  Henrik

  SvarSlet
 2. Jeg hører til dem med et blandet forhold til det gule, men det afhænger hele tiden af hvad jeg ser og i hvilken sammenhæng. Henrik nævner Anne Just' gule have, den er fx fantastisk! Gule roser mener jeg ikke at jeg kan lide, men når jeg så ser Graham Thomas bliver jeg helt blød. I foråret elsker jeg forsythia og påskeliljer der bare kan få sparket det hele igang, og sådan er der hele tiden for og imod.

  Måske er det fordi den gule kan være svær at sætte sammen med andre blomster uden helt at tage over, men når man har en stor have som dig er der da ikke noget at betænke sig på - et gult bed vil da blive fantastisk.

  Selv er jeg helt vild med orange men har kun en solbrud, som jeg også har lidt svært ved at placerer, men smuk er den altså.

  Debatten omkring gul i haven, kører jo lidt med mellemrum, det vigtigste er vel at vi følger vores hjerte og ikke "flokken" og planter lige nøjagtig det vi bedst kan lide.

  Glæder mig til at se dit gule bed :o)

  SvarSlet
 3. ......så blev der alligevel solskin i dag ;0)

  Kan godt forstå du glæder dig til at kombinere dit gule bed......og jeg vil glæde mig til forhåbentlig at blive inspireret i den retning.........for gul er en farve jeg ikke er helt dus med i haven.......lige bortset fra:

  solsikkerne, tempeltræets smukke gule efterårsløv,mine svovlgule anemoner, min gule solhat....og - og - og.....

  .....ja gul er her vist alligevel men ikke i mega store mængder ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 4. Sikke et dejligt indlæg :-D
  Jeg elsker jo gule blomster, og det er netop lige præcis fordi jeg synes at de lyser op og er glade blomster.
  Så jeg glæder mig rigtigt meget til at følge dit gule bed på din blog.
  Velkommen i flokken af dem som kan lide gult :-D

  SvarSlet
 5. Gult? Hvordan er mit forhold til gult? Jeg har ikke meget af det udover påskeliljer. Forsythia bryder jeg mig slet ikke om, men hvad med roserne? Hvor mange roser har jeg lige med gult, rigtig mange kan du se på min rosenliste, ja men så må jeg jo kunne lide gult. Jeg påtænker en lille bid gul/orange bed, men samtidig har jeg bedt Bent om at grave størsteparten af mine gule staudesolsikker op.
  Tja sådan har jeg det med gult, gad vide hvad man kan få ud af det.

  SvarSlet
 6. Jeg forstår godt at du har skiftet mening.
  Gul farve lyser op i staudebedet. Selv har jeg rigtig mange planter, der får gule blomster. Så gul er OK for mig.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 7. Jeg har det helt fint med de gule, gyldne og orange farvede blomster, og skal helt sikkert have et stort skønt sommer/sensommerbed med disse farver :-)

  SvarSlet
 8. jeg tror at gul er sådan en farve som vokser sammen med én.. sådan en farve man vokser sig til, som kommer til én jo mere at man gør i dette med have. For gule farver undgår man ikke hvis man skal have farver hele året, og lyseråd, pink, sart lilla går jo ligesom ikke rigtig midt i efterårets knaldfarver hvor alt andet står med ild og varme. Og det er nok der vi er Helle, vi er videre end damebladenes sarte pasteller og kaster os ud i hele palettens farvevalg...

  SvarSlet
 9. Indrømmet! jeg har et lidt anstrengt forhold til farven gul (uanset om det er stauder eller ej):) Men jeg har da et stort staudebed kun med gule stauder... så helt vil jeg ikke undværer gult i haven... men de bliver ikke blandet i andre bed, da jeg går meget op i at farverne harmonere... så hvert bed sine farver:)Derimod er jeg blevet helt vild med den lysegule farve:) God søndag Anne Gine

  SvarSlet
 10. Hej Helle. Jeg har det på akkurat samme måde. Jeg troede heller ikke jeg skulle have gule farver i haven. Nu har jeg et gult og hvidt krukke-dahliabed og et gult og hvidt skygge-staudebed. Der er så mange nuancer i gult, der gør det rigtig spændende at sætte blomsterne sammen. De sarte gule farver hører vel til forår og sommer og de varme gule farver hører vel til sommer og efterår. Jeg glæder mig rigtig meget til at se hvordan dit bed bliver og er så spændt på hvilke planter du vælger, for der findes rigtig mange gule planter. I starten tænkte jeg også, nej gult duer ikke, men nu kan jeg slet ikke undvære farven i haven!

  SvarSlet
 11. Er helt enig med dine synspunkter omkring de gule blomster. De giver et fantastisk syn udover sin have, hvis den indeholder gule blomster.

  Udover den gule farve, så er jeg bestemt også tilhænger af orange, og ikke mindst lilla blomster. Hvad synes du om dem? :-)

  SvarSlet
 12. Jeg ønsker mig også mere gult i haven. Næste år vil jeg gerne have Golden Celebration. En stor smørgul rose, som dufter skønt. Den har jeg ønsket mig længe, men ved ikke rigtigt hvor der er plads.
  Nu må vi se hvad næste år bringer. Ellers må den bo i en potte.

  SvarSlet
 13. Hæ, jeg startede også som modstander af gult i haven, men det kan man jo ikke blive ved med. Der er jo så mange smukke gule blomster. Jeg kan da i hvert fald ikke leve uden solhat og solsikke, påskeliljer og krokus, for ikke at glemme min gule dagliljer.

  SvarSlet
 14. Jeg ELSKER gul...... :-)
  Gul er sol, gul er liv, gul er glæde på en grå regnvejrsdag. Gul gør blå endnu mere blå og fantastisk. Guldvalmue og blåhoved er min yndlings-kombination. Jeg har altid masser af solsikker i haven. Små, glade sole som jeg ikke ville være foruden.

  SvarSlet
 15. Efter at have læst om Jeres "relation" til gul, kan jeg fornemme at den, heldigvis, ikke lagt så meget for had endda.
  Rigtig mange holder af gul og rigtig mange arbejder på sagen ;o)
  Tak for jeres input.
  Kh Helle
  PS Sander: Jeg synes også rigtig godt om både orange og lilla blomster. Har det som vist nok Claus Dalby siger "Der findes ingen grimme farver og blomster - blot forkert selskab". :o)

  SvarSlet
 16. Gul og jeg kommer også godt ud af det :) ( sjov talemåde ) Men moden betyder jo meget. I nogle år var det no go for gule farver. Nu åbner flere og flere øjnene for de klare kulører.

  SvarSlet
 17. Jamen, gul og jeg er da gode venner :-) Jeg elsker sartgul og hvid sammen, men de stærke gule farver - som f.eks. flere solbrud og purpursolhatte har - er også at finde i min have :-)

  Og du beskriver det ret godt; dét, der kommer snigende, får ofte mere og mere betydning, og til sidst kan man slet ikke få det ud af hovedet! Dét, man er vild med i samme øjeblik, man ser det, bliver ofte kedeligt efter et stykke tid.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Jeg har også for lidt gult i haven. Det er en svær farve, som kræver tilvænning. Men det kommer stille og roligt, også for mig ;-)

  SvarSlet
 19. Har gul ikke altid været sådan lidt enten eller, men jeg håber dig og gul får et forrygende bed til sommer.

  SvarSlet
 20. Det første gule blomster, der dukker op i min have om foråret er erantis. Derefter kommer krokus og forsythia. Men jeg har ingen stauder i gul, da jeg synes de er svære at passe ind rent farvemæssigt. Men jeg har da andre gule blomster om sommeren mælkebøtter f.eks.

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at efterlade en kommmentar - det er også helt fint bare at kigge med :o)