mandag den 18. juli 2011

Slutningen på eksperimentet med "Verdens Bedste Brød"

......allerede inden sengetid igår aftes, synes jeg, at kunne ane at dejen var for våd - tilsatte derfor 100 g hvedemel og så kunne vi begge sove godt hele natten ;o).
Dejen var her allerede luftig og med fine seje tråde.

Idag, efter dejen havde stået ca. 1 døgn fra start, varmende jeg stegesoen (en Römertopf / ler stegeso) op i ovnen til 250 grader.
Dejen blev lige æltet igennem med ca 25-50 g hvedemel og lagt i den hede stegso med låg på i 30 min. ved 250 grader.
Dejklatten så ikke ud af meget i den store stegeso - men den duftede dejligt, let syrlig.

Efter de første 30 min., blev låget taget af og brødet fik yderligere 15 min ved 230 grader.
Her kunne jeg lige nå at banke på brødet....og jo jo, den var god nok, skorpen var lækker sprød - men brødet var også revnet midt på og det var jo ikke meningen, så måske jeg alligevel ikke skulle have haft givet det helt 100 gram hvedemel at sove på ;o)

Anmeldelsen af eksperimentet må lyde: Super spændende at bage med en ny teknik.
Portionen giver et lille fint brød (alm. rundt landbrød størrelse). Til vores hustand med mig og 3 glubske drenge, må det gerne være slidt tørre (tror jeg øger opskriften med 50% næsten gang og så må jeg lige prøve mig frem med bagetiden).
Skorpen er et kapitel for sig, den er bare super sprød og lækker, noget man ellers ikke opnår på mange hj.bagte brød (fra set rugbrød naturligvis).
Brødet har en god og mild smag. Det er saftigt, luftigt og har alligevel fylde og et dejlig sejt bid, som jeg kan lide.
Min yngste, som havde hørt rygtet om, at det skulle være verdens bedste brød, der var i ovnen - udbrød da han tyggede sig igennem den første af mange skiver: " Det ér verdens bedste brød, mor!!" - og det kan der være noget om.....i hvert fald lige nu og idag :o)
Bager helt sikkert mange flere og tror næste forsøg bliver udfra nedenstående opskrift, hvor der anvendes en anelse mindre både rug- og hvedemel og bagetiden øges lidt, pga den større portion:

  • Gær på størrelse med 2 ærter
  • 6 dl vand
  • 2 strøgne spsk groft salt
  • 75 g rugmel
  • 225 g fuldkorns speltmel
  • 350 g hvedemel
  1. Alt røres grundigt sammen og stilles til side i 1 døgns tid (gerne med husholdningsfilm på skålen).
  2. Stegeso/gryde opvarmes i ovn indtil 250 grader
  3. Dejen æltes igennem og lægges i stegesoen/gryden m låg og bager i 35 min ved 250 grader
  4. Herefter tages låget af og brødet bages videre i 20 min. ved 230 grader.
Husk: Der forskel på mel.......så vurdér altid din dejs konsistens og stol aldrig blindt på en opskrifts forskrevne gram ;o) Ja der er såmænd også forskel på ovne.....så vurdér også bagetiden - bank gerne på brødet, så kan du ikke undgå at høre om det er færdigbagt på den hule lyd.

Først når jeg har testet den nye opskrift og fundet den iorden eller finjusteret, lægger jeg den under fanen opskrifter.

Er stadig ikke nået frem til, at jage Chris afsted efter et kamera - men det skulle gerne lykkedes i løbet af ugen....ja måske tager jeg endda selv affære !!!!......og så skal jeg ellers kipse :o)

1 kommentar:

  1. Tak for din søde hilsen på min blog.

    Det kunne da være man skulle prøve den opskrift, når det nu er verdens bedste :-)

    SvarSlet

Du er altid velkommen til at efterlade en kommmentar - det er også helt fint bare at kigge med :o)