tirsdag den 12. juli 2011

Lidt om Søvnapnø

Idag går turen til Søvnklinikken i Dianalund. Jeg skal op og have en første kontrol af mig selv og min C-papmaskine, efter jeg i maj fik konstateret søvnapnø.

Derfor fik jeg lyst til at fortælle lidt om søvnapnø, da der meget nemt kan være flere, som sidder derude i blogland og har sammen lidelse, uden at vide det.

I bakspejlet kan jeg se, at jeg har haft søvnapnø gennem de seneste 4-5 år, uden at ane at det var det, som var på fære i mit liv.
Søvnapnø er en tilstand hvor man stopper med at trække vejret under søvn (apnø=vejrtrækningsstop). Kroppen ligger natten igennem og har nedsat iltmætning i blodet, pulsen stiger, hjerte- karsystemmet er på hårdt overarbejde. Kroppen kæmper for at vække dig og få dig til at trække vejret igen, derfor ligger man meget uroligt og har konstante opvågninger natten igennem.
I mit tilfælde viste monitoreringen, som jeg sov med to nætter i træk, at jeg havde en apnø gennemsnitligt hver 5. minut!!! (en vejrtrækningspause/apnø skal være mere end 30 sek. for at tælle).

Man husker intet fra nattens opvågninger, jeg har altid ment at jeg sov fint - vågnede dog nogle gange op badet i sved - men mente at jeg måtte have haft mareridt.
Så det er i dagtimerne man skal finde symptomerne.

De senere år gik jeg og blev mere og mere træt - have ikke energi til ret meget.
Jeg var hele tiden træt og trist - havde en konstant trang til at skulle ligge mig og hvile/sove - jeg blev bare aldrig frisk og udhvilet!
Jeg blev nemt stresset og udkørt og undrede mig over hvorfor jeg bare ikke kunne overskue eller overkomme en skid?
Jeg kunne sidde og se TV og pludselig var jeg bare faldet i søvn. Kunne sidde og tale med folk, men være fraværende og kun have lyst til at ligge mig....baaare liiige et øjeblik. Jeg kunne være fraværende under bilkørsel - glemme at køre når der var grønt og en enkelt gang er jeg da også kørt ud i et lyskryds for rødt - hold op et shock, heldigvis fik alle bremset og ingen kom til skade.

Så en dag fortæller mig elskede mand, at han vågnede ved, at jeg lå og snorkede og at det lød som om jeg slet ikke kunne trække vejret....pling.....så gik der et lys op for mig - kunne jeg lide af søvnapnø?

Jeg blev henvist til Søvnklinikken, hvor de udleverede et apperatur, som kunne måle min iltmætning, puls og vejrtræknings interval mv.  igennem to nætter..........og ja....det gik jo ikke for godt, når man skal vækkes hver 5. min. for at trække vejret igen :o(
Jeg fik derfor en C-Papmaskine (C-pap = Continiusly Positive Airway Pressure) og en tilhørende maske, som jeg sover med på næsen.
Den blæser så hele tiden med et overtryk, således at luftvejene holdes åbne og jeg kan trække vejret frit hele natten.  Maskine måler hele tiden modstanden i luftvejene og regulerer styrken af lufttrykket herefter. Der er et værre stormvejr inden i masken - men når den sidder på høres det slet ikke.

Jeg ved at det lyder temmeligt invasivt, at skulle sove med sådan en filur på næsen.....jeg havde selv mine betænkeligheder. Men lad mig skynde mig at sige, at det går bare rigtig godt og ingen får den fra mig igen!

Den første lille uge skulle jeg vænne mig til at sove med masken og det var ikke helt nemt - en enkelt dag måtte jeg da også sygemelde mig fra job, da jeg nærmeste ikke havde sovet (but whats new?).
Men efter den første uge har jeg sovet fantastisk med masken. Den er ganske lys- og lydløs og sikken en forandring i hverdagen........nu ligger jeg stort set aldrig på sofaen og jeg har fået energi og humør tilbage - jeg er FRESH og HAPPY!

Jeg tror der var gået et par uger ind i behandlingen, da jeg lagde mærke til at sofaen ikke længere sprang på ryggen af mig - hvor var det en glædelig opdagelse og sikke en masse man kan overkomme, når man ikke hele tiden er træt og skal hvile!
En enkelt nat havde jeg fået flået masken af i søvne.......jeg kunne tydeligt mærke forskellen -  jeg havde bare tunge øjenlåg næste morgen og følte mig absolut ikke udhvilet - det virker altså det med den maske med stormvejr i ;O)

En C-Pap maske gør dig ikke lykkelig - men den giver dig betingelserne for at blive det :o)

Så sidder du og har det lidt ligesom jeg havde, så se at komme til læge og blive henvist til en Søvnklinik.
Ikke kun for at få dit liv og hverdag her og nu - men søvnapnø har også store konsekvenser for dit helbred på længere sigt.
Da hjerte-karsystemmet lider overlast af apnøerne, er der meget større risici for blodprop eller blødning i hjernen og hjertesvigt/nedsat pumpefunktion, forhøjet blodtryk og blodprop i hjertet hos folk med søvnapnø. Psykisk er søvnapnø også en stor belastning og man er tilbøjelig til at få stress og depressioner.

Afsted - afsted........jeg har fået mit liv tilbage :o)

Her nogle link til mere om søvnapnø Søvnklinikken i Dianalund og Århus søvn- og respirationscenter og endelig Netdoktor.dk

6 kommentarer:

 1. Hej Helle
  Hvor er jeg dog glad for at høre, at du har fået det bedre. Søvnapnø er jo bare en sand energidræner. Skønt du er ved så godt humør og har fået dit spunk tilbage.

  knus fra
  Eva

  Evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Tak Eva.....og spunk er et god beskrivelse :o)

  SvarSlet
 3. Hej

  Det var faktisk rigtig spændende at læse om det.

  Hvor er det godt, at du har fået 'dit liv' tilbage.

  Jeg tror nu ikke, det er noget, jeg lider af. :-)

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 4. Tak ungersvend og også tak for tippet om at kontakte ejendomsmægleren - det vil jeg gøre hvis brevet stadig hænger på døren efter weekenden :o)

  SvarSlet
 5. Tak fordi din deling af denne del af dit liv. Spændende læsning!

  SvarSlet
 6. Hej Helle,
  Tusind tak fordi beskrivelse af livet med søvnapnø og CPAP-maskine. Jeg har netop konstateret svære søvnafbrydelser og er henvist til søvnklinik. Det var et kæmpechok for mig, og alle mine føleser er i oprør. Nu går jeg i denne skrækkelige uvisse ventetid til jeg kan få snakket med nogle faglæger om min situation og alle mine værste fordomme om livet med en CPAP-maskine fylder hovedet. Derfor er det befriende at høre dine erfaringer og det overskud du taler om. Håber jeg bliver lige så overskudsagtig og positiv som dig. Jeg skal snart være mormor for første gang og håber at jeg ikke kommer til at virke "uhyggelig" når den lille pige med tiden skal overnatte hos mig.

  Mange "lettede" hilsner Charlotte

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at efterlade en kommmentar - det er også helt fint bare at kigge med :o)