fredag den 17. februar 2012

Danmarks sjældne rå bor i Karlelunden

Råerne kommer tættere og tættere på huset her i den kolde tid.

Der er en "klan" på 3-4 stk., som holder til i vores skov og have og vi ser dem flere gange dagligt, både fra stuevinduerne og udendørs, hvor vi på begge "hold" nogle gange forskrækkes, over at rende på hinanden.

En af råerne er helt sort og det er noget af en sensation her i danmark - læs blot denne lille artikel fra Danmarks Jægerforbund, hvor den omtales - tænk sig, den berømte rå bor lige her i Karlelunden!
Jo jo, lidt stolt er jeg alligevel, det lader sig vist slet skjule ;o)Foto af den sorte berømthed, lånt fra den linkede artikel

Og her mine egne billeder fra i eftermiddags - se om du kan genkende den sorte skønhed ;o)
Se forresten venligst bort fra billedkvaliteten, man har jo ikke oceaner af tid til at kimpse når de lidt frygtsomme dyr viser sig på "skud-hold".
Selvom der blev skudt mange fotos, ja så blev de desværre ikke særligt gode - men jeg har da fundet et par stykker som er tålelige.

De går og spiser græs og andet grønt i haven........og jeg frygter helt ærligt lidt for hvordan det skal gå, når jeg nu i 2012 begynder at etablere mine blomsterbede......og endnu værre hvad med urtegården? og køkkenhaven? .......til den tid.

Hmm........men smukke er de da - rådyrene og en dejlig naturoplevelse i haven.
Men jeg vil sørme også gerne have mine planter i fred - what to do???God weekend til Jer alle

20 kommentarer:

 1. Hvor ser det hyggeligt ud :o)

  SvarSlet
 2. Det må være lidt sjovt at have en sjældenhed i haven. Men, som du siger, så bliver det spændende, om dyrene vil blive fra dine kommende blomsterbede. Måske du kan finde gode råd og egnede planter på Havenyt.dk feks. denne artikel; http://www.havenyt.dk/artikler/dyr_i_haven/dyr/1052.html

  SvarSlet
 3. Spændende med den sorte rå, men ikke så rart at have rådyr i haven. Det kan jeg tale med om, og hvad gør man, jeg har desværre ikke fundet ud af det endnu.

  SvarSlet
 4. Hej Helle, de er da smukke, men som du selv er inde på, så passer de jo ikke ind i ens have. Jeg har desværre ingen kloge ord om "what to do".

  SvarSlet
 5. Rådyrene er skønne men også ødelæggende. Det gik hårdt ud over vores æbletræer, syrener og blåbær den første vinter vi boede på Æblelunden. Vi bor så mange her nu at de ikke kommer op i haverne længere.

  P.s. Det er da imponerede at du har en kendis i baghaven :-)

  SvarSlet
 6. Jeg syntes at rådyr er skønne, bare de bliver ude i skoven:)Jeg har også lidt problemer i forhaven, da den ikke er hegnet ind. har du prøvet at hælde lidt hjortetaksolie rundt omrking? Anne Gine

  SvarSlet
 7. Wow nogle fantastiske billeder :o)
  Det er jo lidt både og med de kære dyr... Jeg bor også ud til åbne marker, og NYDER dyrelivet der følger med. I efteråret gik der en flok på 4 rådyr rundt på markerne her, og det var herligt at følge med i. Det var faktisk lidt ærgerligt da de ikke var her mere. Men eftersom vi har tæt bøgehæk hele vejen rundt om haven, så tror jeg ikke vi ville få problemer med dem på matriklen.
  Så ingen gode råd her fra mig - desværre :o)

  Ha en go dag...

  Og vær du bare stolt over din berømthed... meget stolt... det ville jeg også være ;o)

  SvarSlet
 8. Det er hyggeligt med rådyr bare de holder sig i skoven eller er i en indhegning.
  Vi har mange rådyr i skoven lige ind til haven, men der har kun været en gang at et rådyr hurtigt løb igennem haven, og det var en vinterdag for nogle år siden.
  Der er også kronhjorte i skoven, men de har endnu ikke været igennem haven. Jeg ved ikke om dst skyldes, at vi har kronhjorte i indhegning lige ind til haven.
  Tak for kigget.
  Ha` en god dag.

  SvarSlet
 9. Hvor er den smuk.
  Jeg ville gerne have udsigt til Råvildt, men tror heller ikke de ville være velkomne i min køkkenhave :-)

  SvarSlet
 10. Skønne dyr og spændende at få dyrlivet så tæt på..:-)
  Men forstår din bekymring for haven.
  Vi bor også på landet og de første år vi boede her havde vi også rådyr som naboer. Her er helt indhægnet dog så de kunne ikke komme ind på grunden.
  Vi flyttede ind med 3 hunde og efterhånden voksede hundeflokken til 7...og idag er rådyrene væk. De blev nok nervøse.
  Det er da fine billeder af den sorte rå, nu ikke noget med at fortælle jægerne noget om at den bor hos dig vel...:-)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jægerforbundet ved skam allerede at den er her - men heldigvis har de lavet en gentleman-aftale om ikke at skyde den :o)
   Jeg skal helt klart også have noget mere hegn i haven - regner med at starte i år med et kvashegn ud mod marken (både for læ til de tiltænkte frugttræer og som afgrænsning for råerne).

   Slet
 11. Ahhhh, sikken ære ;-). Det må trods alt være sjovt at have sådan en berømthed i haven.

  Vi er direkte plagede af rådyr i haven og jeg har efterhånden et ret anstrengt forhold til dem. Måske kan du få nogle ideer til, hvad man gør med rådyr i haven her: http://enlandliggersdagbog.blogspot.com/2011/10/sadan-beskytter-vi-planterne-mod.html. Hjortetaksolie har jeg ikke haft den store succes med, men sæben holder fra forår til tidlig vinter. Derefter bliver de så sultne, at de ikke skyr noget som helst. Dunlet eller andet stærkt duftende skyllemiddel skulle også hjælpe samt menneskehår og fugleskræmsler. Stay tuned. Jeg eksperimenterer hele tiden :-)

  Ha´en god søndag
  Birgitte

  SvarSlet
 12. hvor er det skønne billeder, og jeg ved godt at de spiser meget af det som vi gerne selv vil have fornøjelsen af... Men når man bor inde midt i Viby J og det mest vilde man har er en gammel hare og ens kat efter 10 dagen indenfor grundet den sibiriske kulde, så beundre man nu "dine" vilde dyr, Helle.
  Tak for de skønne billeder, og skulle du have held til at få en på kornet, så har jeg flere opskrifter liggende og arbejder på mere, da jeg stadig har 3/4 rådyr i fryseren.

  SvarSlet
 13. Hej. Nej hvor spændende med et sort rådyr. Det må jeg fortælle min bror om, som er jæger! Jeg kan godt forstå, at du frygter lidt for dine blomsterbede. Jeg ved, at rådyr er helt pjattede med tulipaner, men ellers ved jeg ikke rigtig hvad man kan gøre ved det. Måske skal man skræmme dem ved at løbe efter dem, så kan det være, at de holder sig væk?

  SvarSlet
 14. Kære Helle. Hvor er de smukke, dem kan jeg godt forstå I nyder. Ja det kan godt være du får dit hyr med at styre dem, når dine smukke bede bliver lavet, men jeg ville nu alligevel nyde og have dyrene så tæt på.

  Her i haven har vi "kun" alle naboernes katte, som er så søde og venlige og lave kattebakke i mine bede, dvs de graver mine stauder op samtidig :( så er de nu ikke så populære selvom jeg holder meget af dem.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
 15. Hej
  Ja, det er smukke dyr --
  meeeeeeen når man har prøvet at få spist de nye skud på sine Azalier og spist stedmodeerblomster, og hvad de eller spiser ------ så---

  Jeg fornemmer du bor på Lolland?
  Jeg har et sommerhus på Falster, hvor jeg leget med Rhodoer og Azalier, er spændt på at se hvor mange "de søde dyr" har spist i år ---- selv om jeg har forsøgt at dække dem til med net!!!

  Men tak for billederne
  hilsen jessie

  SvarSlet
 16. Hej Helle

  Ja, det er nogle smukke dyr ------ meeeeeeeeeeeeeeeeeeen når de har spist de nye skud på ens Azalier og andre nye skud , såååååååååå-

  Jeg fornemmer du er fra Lolland?
  Jeg har sommerhus på Falster, hvor jeg leger med rhododendron og Azalier, så jeg er spændt på at komme ned og se hvordan de ser ud i år-----
  Selv om jeg har net over azalierne, ja så er nogle af toppene spist ---

  Men tak for de smukke billeder ---
  mange hilsner jessie

  Håber dette går igennem denne gang!!!

  SvarSlet
 17. Det er nu fantastisk at blive beæret med så fint besøg, men jeg forstår din bekymring for dine planter. Jeg håber at du finder en metode så der er plads til både dyr og planter jeg fornemmer at du har en stor grund så måske er hegn i noget af den en mulighed?

  SvarSlet
 18. Tænk en celebrity-rå! Den slags er intet problem her i 2500. Men fra sommerhus i Skåne er vi efter konsultation hos lokale landmænd nået frem til net og hegn, når det gælder køkkenhaven. Alt andet er fælleseje

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at efterlade en kommmentar - det er også helt fint bare at kigge med :o)