søndag den 5. februar 2012

Angstprovokerende

Jeg har gjort noget helt vildt angstprovokerende.........

Jeg har beskåret min Magnolia.

Magnoliaen er 10-12 år og har efterhånden en pæn størrelse. Den stod i haven, da vi købte huset for 2½ år siden og har altid været noget skæv at se på - det har irriteret mit øje.
Vi har derfor gået rundt om den i 2½ år og diskuterret hvordan man bedst kunne rette lidt op på den, så den kom til at se lidt mere harmonisk ud.

Der skal godt nok tages lidt tilløb, før man skærer i sådan et smukt træ, for én fejltagelse er jo katastrofal!
Sådan en fejl-afskåren gren lader sig jo ikke sætte på igen.

For nogle uger siden gjorde vi det så - fattede mod og skar en ordenlig "luns" af, henved 1/3 del !!
Og det hjalp - vi slap vist godt fra det!

Tilbage på græsplænen lå en mængde grene med de fineste knopper på.
Det ville være både synd og skam at lade dem gå til spilde - så ind i stuen kom de.
Der var til mange vaser og knopperne sprang hurtigt ud i stuens brændeovnsvarme - så jeg har taget lidt forskud på forårets glæder og deler gerne med alle Jer andre som sikkert også længes efter forår ;o)

Der er forskel på billedernes nuance - øverste collage er taget i daglys - nederste collage er taget om aftenen med blitz.


Jeg kender desværre ikke navnet på Magnoliaen - men den da dejlig, ikk´:o)31 kommentarer:

 1. Oj, hvilke dejlige billeder - og hvo intet vover intet vinder :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret, Lene.
   Og nu bagefter er jeg glad for at jeg turde. Godt nok har træet fået en mindre volume men det er langt mere harmonisk.

   Slet
 2. Kan godt følge det lidt angstprovokerende Helle...... men mon ikke resultatet viser sig at blive godt om nogle måneder......i hvertfald er resultatet i stuen vildt smukt :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det bliver spændende at se når først træet springer ud, men tror det bliver ok - hvis bare ikke såret skader træet :o/

   Slet
 3. Åh sådan en magnolia har jeg også, men jeg har endnu beskåret den. Mon du kunne vise et før og efterbillede af træet til inspiration?
  Magnoliablomsterne er rigtig smukke - utroligt, at de er så langt fremme, at et par dage indenfor er nok til udspirng, dejligt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror ikke engang jeg har et før-billede i "fuld figur" af Magnoliaen, alle billeder er sådan nogle close-ups af blomsterne - typisk, ikk´.

   Slet
 4. Kunne jo slet ikke kende dig med dit "nye" billeder:) Skønne Magnoliaer! De trives ikke her i haven, så mine er røget ud øv øv:) God snesøndag Anne Gine

  SvarSlet
 5. He he, nej jeg er sådan lige til at genkende - nu med briller og ansigtet i alvorlige folder ;o)

  SvarSlet
 6. Pyh ha det ville også være stærkt angstprovokerende for mig. Heldigvis gik det godt og så kan du glæde dig over grene med skønne blomster indenfor. Det må være dejligt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er altså med bævende hjerte man foretager såsan et indgreb ;o)

   Slet
 7. Hej Helle
  Jeg håber, det er gået godt. Ikke for at gøre dig ked af det, men jeg har lige læst, at man ikke skal beskære om vinteren, især ikke hvis der er frost. Det står i sidste nr. af Alt om haven. Men det skal så siges, at lige meget hvornår man vil beskære sådan et træ, skal der godt nok mod til, så det var flot, at du turde.
  Jeg er også imponeret over, at grenene sprang ud, jeg har ikke haft særligt succes med de grene, jeg har plukket ind af andre slags. Selv om jeg først stillede dem i et koldt værelse.
  Det er dejlige blomster at have inde nu, dem nyder du med garanti.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vræææææl - det må du ikke sige, Lisbeth.
   Nå gjort er gjort - nu kan jeg kun krydse fingre for at jeg ikke har skadet det elskede træ :o/

   Slet
 8. Jeg håber, at operationen viser sig at falde heldigt ud i den sidste ende.
  Sikke skønne billeder af de spæde blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det håber jeg sandelig også.
   Velkommen til, tror ikke jeg er stødt på dig før - vil da lige kigge forbi hos dig også :o)

   Slet
 9. Dejlige billeder og held og lykke.

  SvarSlet
 10. Angstprovokerende, ja det må du nok sige... jeg har et par træer der kun er 4-5 år gamle, men jeg gruer allerede ved tanken om at beskære dem. For som du siger, én fejl kan være katastrofal. Nå men den tid, den sorg :o) Jeg håber at din beskæring er gået godt, og hvor var det godt du tog grenene med ind i varmen - de er helt fantastiske de skønne blomster :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja men du kan jp håbe at træerne vokser sig fine harmoniske - så skulle det ikke være nødvendigt at beskære........og læs lige Vivis og Lisbeths kommentare - det er åbenbart den helt gale årstid jeg har valgt :o/

   Slet
 11. Håber din magnolia klarer beskæringen.
  Ikke for at du skal tabe modet helt Helle, men for at andre ikke uden videre følger dit eksempel, vælger jeg at skrive nedenstående.
  Det bedste tidspunkt at beskære magnoliaer på er i følge "Politikens visuelle håndbog i beskæring" midsommer når planten er fuldt udsprungen.
  Vær opmærksom på, at magnoliaer kun kommer sig langsomt efter en hård beskæring, og er ikke et træ eller en busk man almindeligvis skal skære mere end højest nødvendig i.

  Når ovenstående er sagt, vil jeg lige fortælle, at i vores nye have står der en magnolia. Den havde to hovedstammer, som var alt for tætte, og grenene på den ene var ikke pæne, fordi en eller anden har klippet i dem på en ret uhensigtig måde. Jeg har altså også taget chancen og fjernet den ene her i vinter, for at give plads til at hovedstamme og grenene på den jeg vil bevare, kan få lov at udvikle sig uden at blive klemt af den del der nu er væk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det trøster lidt at du også har turde klippe/skære i din Magnolia......pyyha jeg håber sørme da ikke jeg har skadet det dejlige træ :o/

   Slet
 12. Åh Helle. Forstår godt din bæven. Jeg tager hatten af for at du alligevel gjorde det. A womans gotta do what a womans gotta do. Men mon ikke træet klarer skærene. Her på vejen beskar en af vores genboer deres kæmpe magnolia sidste vinter - og det var MEGET de skar ned i højden. Det var måske ikke lige den beskæring jeg ville ønske, men træet klarede skærene ;)
  Nyd du bare dine dejlige grene - jeg er kun grøn af misundelse over de smukke blomster.
  Nu må mit magnoliatræ da snart vokse lidt mere. Det er 5 år nu, men jeg synes bare det går såååååå langsomt. Hvis nogle ser det og har gode råd, er jeg på!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg håber inderligt at træet klare skærene :o/
   Ingen gode råd til hvordan man for det til at "skynde sig" at gro. Vores står midt i en græsplæne på en solrig plads.

   Slet
 13. Hej Helle. Jeg forstå også din bæven, det gælder virkelig om at tænke sig godt om. Det ser ud til at være nogle smukke blomster, farven kan jeg rigtig godt lide. (Jeg elsker lyserødt). Magnoliaen er nok ikke en busk, der bløder, når du kan beskære den nu. Jeg læste i et haveblad den anden dag, at der var flere træer man kunne beskære nu. Jeg glæder mig til at dit træ når det blomstrer, så må du endelig sætte billeder på din blog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal nok huske at tage billeder når det blomstrer - I kan slet ikke få lov at blive fri ;o)

   Slet
 14. Om den er dejlig, Helle? Ord rækker ikke her. Jeg kommer til at vende tilbage til dette indlæg ofte.

  Jegvsynes det er meget modigt gjort af dig/jer? Jeg har opdaget, at det er rigtig rart atværeflere om at beskære. Sådan man drøfte hvert 'snit' undervejs.

  Knus og dejlig mandag
  Marianne med
  Den Helbredende have

  SvarSlet
  Svar
  1. Der har du helt ret - det er rart at være flere om beskæringen.......og jeg er nok sådan en der skal stoppes lidt.....for når først jeg kommer igang - uuha, det er gået vildt for sig flere gange - dog aldrig før på en Magnolia. Jeg har dog noget helligt ;o)

   Slet
 15. Jo det er den bestemt.

  Vores er vel omkring 20 år, så den bliver vi nødt til at save i hvert år. Vi opstammer den bare, så vi kan gå under den hele sommeren og jeg synes egentlig, at den er meget pæn.

  Jeg får helt lyst til at gå ud og skære noget af allerede nu for at få det samme forår ind i huset, som du har fået.

  SvarSlet
 16. Smukke billeder.
  Jeg tror træet klarer det.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 17. Jo - hvor er det en smuk måde at ære træet på efter beskæringen ;O)

  SvarSlet
 18. Ӏ'm a writer from Allershagen, Germany just submitted this to a colleague who was running a bit of research on this. And she actually bought me lunch simply because I came across it for her... lol. Actually, allow me to reword this.... Thanks for the meal... But anyhow, thanx for investing all that time to discuss this subject here on your web site.

  Feel free to visit my web blog: 70333

  SvarSlet
 19. Quality work, happy to have discovered this blog on blogs
  list. This is the type of resources that should be distributed online.
  It'd be great to see stuff like this on web 2.0 site list. It's a shame that search engines aren't giving blogger.com a higher position. If you're interested, please come and read my web site.
  Thank you

  Here is my web site: mens athletic shoes

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at efterlade en kommmentar - det er også helt fint bare at kigge med :o)