fredag den 12. august 2011

Højbedsproduktion

Det lykkedes for os, at få flækket og stablet de kæmpemæssige bjerge af brænde, som lå lige der hvor vores klosterhave skal etableres - og det lykkedes inden fødselsdagen i lørdags.
Så langt så godt :o)

 
Urtegården er ryddet og vandes så rigeligt fra oven.
(På " jordpletterne" lå høje bjerge af uflækket brænde)
 ___________________________________________________

Jeg har gået og grublet, vendt og drejet og "smagt" på ordet klosterhave.......og er kommet frem til, at det altså er for fint til vores projekt og Karlelunden.
En klosterhave forbinder jeg med sirlige kors-anlagte stier, fine små buksbomhække og......nårh ja, et kloster og det var jo ikke det jeg havde i støbeskeen.
Pludselig kom ordet "Urtegården" til mig........det er da dèt området skal hedde - Urtegården!
Den ligger jo netop i forlængelse af gårdspladsen og skal indeholde urter....og så lyder det dejligt uhøjtideligt, hvilket nok passer bedre til Karlelunden ;o)

Jeg ved ikke hvorfor, men jeg kan godt lide, at områderne i haven hedder noget - det gør det bare så meget nemmere, at tale om haven, når man kalder områderne ved navn.
Så området på øst-siden af laden er hermed døbt Urtegården....... og inden længe er det netop hvad man vil kunne finde der.

I de her helt ulidelige regnvejrsdage, er Chris gået igang med at bygge højbedskasser ud af gamle paller, som vi har fået forærende.
Jeg giver dem sort træbeskyttelse, både for beskytte træet naturligvis men også for æstetikken, da plankerne er noget forskellige i farven.
Højbedene skal efterfølgende fores indvendigt med "ukrudtsdug", både for at holde lidt bedre på jordens fugtighed, men også for at forhindre at jord og planter kan trænge ud mellem evt.  sprækker i højbedene.
De bliver mægtig fine og projektet glæder mit lille genbrugshjerte. 


Når regnen bare siler ned, er det rart at have et par byggeprojekter i ærmet, der kan udføres i den tørre lade

_________________________________________________

Vi stillede forsøgsvis de første par højbede op, for lige at se hvordan de kunne stå og hvor meget de egentlig fylder på området.
Et højbed er 122x122x30cm (pallerne bestemte målene og de er egentlige også helt fine). Højbedene kommer til at stå enkeltvise, med ca 70 cm gangsti hele vejen rundt om hver enkelt, så man kan side på hug og nå ind og plukke og luge fra alle sider.
Der bliver plads til ialt 6 stk. (opstillet i 2 rækker af 3 stk.), da de ikke skal stå alt for tæt op ad skoven og man stadig skal kunne køre ned langs laden med bil osv.
Det giver ialt ca. 9 m2 at beplante med urter - super dejligt :o)

Jeg håber vi får alle højbedskasserne færdige til weekenden, så de kan blive stillet op og der kan blive anlangt stier med ærtesten rundt om.
Højbedene bliver fyldt med skøn kompostjord og vores endnu sparsomme udvalg af urter kan endelig "flytte ind"......det bliver så fint.

Tilsidst lige et billede af sommerens nyerhvervelser, en vinrabarber og en jordbærrababer.
De er så nye og unge (plantet i juni/juli), at jeg endnu ikke har kunnet trække af dem og kun kan trække forsigtigt af dem til næste år.....men SÅ skulle de også gerne have etableret sig godt.......lige ved siden af Urtegården ;o)

Nye rabarber i silende regn.....

Håber I holder regnen ud, derude......her har vi fået 40 mm bare idag - det er liiige i overkanten !

5 kommentarer:

 1. Sikke I pukler. Det bliver da super godt med den urtegård Helle. Jeg synes jo også, der er stil over sorte højbede ;-)
  Glæder mig til at se resultatet.
  Knus Signe

  SvarSlet
 2. lyder som et meget spændende projekt :) jeg ser frem til at se slutresultatet :) go' weekend

  SvarSlet
 3. Er sikker på at resultatet bliver super. Urtegården lyder godt, glæder mig til at følge den.
  Knus

  SvarSlet
 4. Hej Helle.

  Tillykke med den kommende urtegård. Det er ikke noget sjovere en at have ny jord og planlægge hvad der skal gro der.

  Med venlig hilsen

  Orla

  SvarSlet
 5. JEg er altså meget imponeret af "vores" klosterhave. Altså det, at I har det sammen.
  Sådan er det ikke hjemme hos mig. Ikke for at klage, men for at du på disede dage sætter pris på at I er to om så skæn en hobby!

  Zyber-knus og tanker;
  Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet

Du er altid velkommen til at efterlade en kommmentar - det er også helt fint bare at kigge med :o)