fredag den 29. juli 2011

Fredags-gufferier

Det er fredag.......og det lader sig ikke skjule, selvom fornemmelsen for ugedage, godt kan glide lidt her i ferien.
Men min yngste har skam luret ugedagen og har allerede i formiddags spurgt: "Hvad skal vi have til guf idag - det er jo fredag, mor?"

Jaaa Gustav, det er jo fredag :o)

Nu er jeg er ikke så vild med med hverken tanken eller smagen af det her "plastik-slik", som vi kalder det her i familien (f.eks alm. Haribo plastikposer med gummislik, som MatadorMix ell. lign.)
Ingredienslisterne ser noget syntetiske ud med alle de E-nr., prisen er for høj og smagen ikke værd at skrive om - derfor prøver vi, at holde fredagsguffen til noget hjemmelavet, som f.eks kager, boller og andre søde sager.

Idag skal vi prøve noget vi aldrig har lavet før......nemlig flødeboller - jeg så opskriften her hos  "Lys over Lolland" og min mund løb i vand med det sammen og jeg vidste at dét måtte prøves.

Så idag har jeg været i krig med flødebolleriet.

Selve opskriften synes jeg I skal læse hos Lys over Lolland - jeg har bare dokumenteret processen med nogle appetitvækkende fotos, lidt tekst, erfaringer og alternative forslag.
Jeg fik præcis 40 flødeboller (i opskriften står vist 25-30 stk.).

En rulle ren rå marcipan (500 gr) er skåret i skiver (ialt 2x20stk) og bagt.
________________________________________
Der koges en sukkerlage, som piskes i æggehviderne.
Mens jeg kogte lagen fik jeg den idé, at man i stedet for "bare" at lave lagen af vand og sukker,
kunne bruge f.eks. kirsebærsaft og sukker eller stærk kaffe og sukker - for at variere smag og farve :o)
Det må blive næste gang.
________________________________________
Æggehvider og sukkerlage piskes og piske og piskes - denne konsistens var til at sprøjte/arbejde med
og kom efter 10-15 min. piskning med håndmikser.
________________________________________
Skummet sprøjtes på de bagte bunde - det ser dejligt skævt og hjemmelavet ud ;o)
Hvis man var rigtig "uartig", kunne man lægge en lille blok blød nougat på bunden, som blev gemt under skummet.

_________________________________________
Bollerne bages atter - bare lige så overfladen stivner og toppen bliver gylden.
Nu mangler de bare overtrækket - men de må hellere køle af først.
________________________________________


Efter flødebollerne havde kølet af, kunne jeg se at der var løbet lidt sukkerlage fra skummet og at bund og skumdelen gerne ville glide fra hinanden - derfor fik flødebollerne et ekstra stort lag chokoladeovertræk, helt ned om bunden, for at holde sammen på delene - knap så elegant i sit udtryk, men effektivt.
Vil prøve med knap så meget sukkerlage næste gang.....tænker desuden at sådan lidt hakkede og ristede nødder, ingen skade ville gøre på overtrækket - desværre var der ingen i gemmerne idag.

_________________________________________________________________


Nu mangler vi bare at smage..............men det må vente til i aften - ej pjat.......jeg tager lige en bid mens I venter .........................................................................................mums, de er gode - men glem det med nougat i midten, de er rigeligt søde uden ;o)

Ha´ en dejlig weekend allesammen..........min byder på en 40 års fødselsdag (dog ikke min mands i denne weekend) og noget totalt panikagtig afslapning inden arbejdet atter kalder på mandag, efter 3 ugers dejlig sommerferie i det dog noget våde vejr ;o)

 
 
 


13 kommentarer:

  1. Ej hvor skønt at du prøver flødebollerne :) Jeg er helt vilde med dem og især bundene der er bløde, men alligevel har lidt bid. Ha en dejlig fredag hygge-aften :)

    SvarSlet
  2. Og tak for linket i øvrigt ;-)

    SvarSlet
  3. Hej Tina
    Klart jeg måtte prøve din opskrift - og ja bundene er det allerbedste :o)
    Kh


    Hej Anette
    Velbekomme - det feder jo heldigvis ikke at kigge ;o)
    Kh

    SvarSlet
  4. Hvor er de blevet flotte! Så flot slap jeg ikke fra det sidste gang :)

    God weekend!

    Didde

    SvarSlet
  5. Hej Didde
    Tak tak - er også tilfreds med resultatet :o)
    Og god weekend til dig og Jacob også.
    Kh

    SvarSlet
  6. Eiii de ser lækre ud!!!!! :)

    SvarSlet
  7. Hej Helle. Siden jeg så din blog for første gang, har jeg tænkt og tænkt. Jeg var sikker på, at jeg måtte kende dig et sted fra, for du virkede SÅ bekendt. Og NU VED JEG DET :) Du er jo den Helle der er gift med Chris som spillede i MainAttraction :)Endelig fik jeg placeret dig :D

    SvarSlet
  8. spændende blog du har :) glæder mig til at følge :)

    SvarSlet
  9. Hej Tim
    Tak, du skal være så hjertens velkommen her :o)
    Kh Helle

    SvarSlet
  10. Hej Tina
    Jo, det er mig ;o)
    Er du Kenneths lillesøster (det siger Chris)?
    Kh

    SvarSlet
  11. Uhm det ser lækkert ud, det bliver vi vist også nødt til at prøve i vores fredagsslikfabrik herhjemme.

    SvarSlet
  12. Ja jeg er Kenneths lillesøster :0) Hvor pudsigt, hihi :)

    SvarSlet

Du er altid velkommen til at efterlade en kommmentar - det er også helt fint bare at kigge med :o)