mandag den 18. juni 2012

Tæt på Tøsehjørnet

Igår viste jeg langt om længe Tøsehjørnet og dets tilblivelse. Alle billederne var taget lidt på afstand, for at give oversigt. Det fik dog også det spæde bed til at fremstå meget grønt og det er lidt synd, for der er faktisk planter, der blomstrer i Tøsehjørnet og dem skal I se idag.......ikke så meget mere snak - bare tøsede blomsterbilleder :o)



Kongelys 'Temptress Purple'
---------------------     o     ---------------------



Akelejer på sidste vers
--------------------     o     --------------------



Soløje " 'Lawrenson Pink'
--------------------     o     --------------------


Storkenæb '?'
--------------------     o     --------------------


Rosenkrave på spring
--------------------     o     --------------------


Rosen Geranium
--------------------     o     --------------------


Comos 'Daydream'
--------------------     o     ---------------------

Ikke flere ord og billeder idag


søndag den 17. juni 2012

Tøsehjørnet trin for trin

Lad det være sagt med det samme. . . . . . "Tøsehjørnet" er ikke helt færdigt, . . . . . og hvad er FÆRDIG egentlig også for et ord. . . . .færdig bliver man vel aldrig med et bed - der er noget som viser sig lidt forkert i farven og må væk igen og/eller andet man opdager, som bare må med.

Som mange ved, har foråret været præget at sygdom, men jeg har lavet hvad jeg kunne, når jeg kunne.
Og nu synes jeg ikke "Tøsehjørnets" præsentation skal vente længere, så her kommer det altså - "færdigt" eller ej :o)

Idéen til "Tøsehjørnet" kom efter nedklipningen af en kæmpemæssig død Bambus i hjørnet af haven. Hvad søren stiller man op med sådan et kæmpemæssigt rodnet?
Jeg kunne hurtigt få øje på et aaalt for stort slid ved at begynde at grave rodnettet op. Derfor besluttede jeg istedet at bygge et højbed, som kunne fyldes med god jord og de vidunderligste tøsede blomster og planter, for dette hjørne af haven var mildest talt misligeholdt og manglede lidt omsorg og opmærksomhed.

"Tøsehjørnet" blev et højbed på 7½ x 3½ m og har "ryggen" mod nord og vest og "næsen" mod øst og syd og er et bed med "sol - til halvskygge". Bedets farveholdning er såmænd bare tøset, dvs. alle mulige blomster i rosa, lyserød, lilla og lidt hvidt. Jeg har anvendt punktplantning i bedet, dvs. ikke to ens planter ved siden af hinanden, men en masse gentagelser igennem hele bedet, da jeg synes det giver et lidt vildt og grøftekants-agtige udtryk.

I bedet er sat flere forskellige Akeleje, Kobjælde, Hyancint, Jakobsstige, Soløje, Kongelys, Tjærenellike, Hosta, Hortensia, Roser, Storkenæb, Drejeblomst, Klatrehortensia, Cosmos, Verbena, Violfrøstjerne, Solhat, Isop, Hestemynte, Phloks og Buskbom...........og der ønskes Salvie, Kattehale, Ærenspris, Rosenskovmærke, Stjerneskærm, Slangeurt, Pragtskær og Scabiose.
Undervejs, har jeg sørme husket at tage lidt billeder - så her kan "Tøsehjørnets" tilblivelse ses trin for trin.

Efteråret 2011 - what to do med sådan et hjørne i haven?


Efterår 2011 - Fliser og død Syrisk-rose fjernes, bedet stikkes af og jorden/plænen vendes.
(et par roser og stauder i tøsede farver er midlertidigt flyttet ind)
---------------     o     ---------------

Marts 2012 - Gnaverburene er fjernet, parabolen er fjernet og antennestativet savet ned til højden på Klatrehortensiaen (stativet bliver kønnere/gemt, når Klatrehortensiaen får løv).
De sortmalede planker til højbedet er ved at blive sat (der mangler lige en planke nederst t.v.).
---------------     o     ---------------

Maj 2012 - Der er fuld gang i påkørslen af jord, der mangler endnu en del trillebørfulde, da billedet blev taget. Baggerst i bedet er lavet en lille flisegang, så det er muligt at klippe hæk og kommet til bedet bagfra, uden at skulle trampe rundt i blomsterne. Flisegangen er lavet af genbrugsfliser fra nedrivning af en væg, som er støbt ned i "Sørens stenblanding" fra Hemmelige Haver af Dalby.
Et par tilfældige beboere er allerede flyttet ind - en visenpind af en Hortensia, som får chancen, da den har udvist "gå på mod" med 3 grønne knopper og en ensom Spansk Margerit, som der ikke blev plads til i krukken ;o)........ja ja, så kender jeg mig selv igen - jeg kan ikke nænne at skille mig af med nogle af havens vækster.......men hva´- så er vi igang ;o)


 Mellem hækken og flisegangen, kan måske anes et tykt lag af pinde/affaldsbrænde og bark. Det er lagt dels for at udligne højde forskellen (man skulle jo nødig gå og være bange for at falde ned...hia hi), men i særledeshed for at gøre det bare lidt vanskeligere for Skvalderkålen at komme til. Men Skvalderkål det er da altså i den hæk og jeg har forliget mig med tanken og synes af et ærligt hjerte også at dens hvide skærmblomster er noget så kønne, så lidt må der altså godt være - det skal bare ikke tage overhånd.
---------------     o     ---------------

Og her er vi så nu - Juni 2012
.......og jeg siger Jer, at der plantes ud og plantes ud. De mange små planter ser ikke ud af meget. De fleste har jeg selv avlet fra frø og planterne er endnu ganske små - "men til næste år......bare vent og se til næste år, når det hele er vokset lidt til", fortæller jeg hele tiden mig selv og andre der gider lytte ;o) og jeg glæææææder mig.





--------------------     o     --------------------

Nu mangler der efterhånden kun at blive lagt en lille stribe med bondesten rundt om bedet, så plæneklipperen kan køre lige så fint forbi og græsset ikke sådan "totter sig" op at højbedets kant. Også skal stativet som Klatrehortensiaen klatre på males sort (efter løvfald).
Også mangler bedet lige et strejf og stænk af både Salvie, Kattehale, Ærenspris, Rosenskovmærke, Stjerneskærm, Slangeurt, Pragtskær og Scabiose i tøsede farver ;o)........kommer tid - kommer råd :o)

Ønsker Jer en dejlig søndag aften

lørdag den 16. juni 2012

Kan I mon holde til det.....

.......jeg kunne i hvert fald slet ikke få nok, da jeg opdagede at Pæonen i mit "rode-bed" var sprunget ud ! ! !

Det er første gang den blomstrer, mens vi bor her - lige siden de første knopper viste sig i foråret, har jeg glæææædet mig og trippet rundt om den og forsøgt at gætte på hvordan den mon så ud (og hvilken plads den skulle have i haven - for "rode-bedet" skal væk, efterhånden som dets beboere bliver flyttet).

Men nu er den her.......... ....og endnu skønnere end jeg havde turde drømme og håbe.





Jamen altså.........er den da ikke bare smuk og dejlig -  og så dufter den tilmed himmelsk.

Jeg har selvfølgelig surfet rundt på pæoneksperten.dk for at finde ud hvad den dog kunne hedde - men jeg synes ikke rigtig jeg kan genfinde den - og dog måske som 'Gay Paree'?
Nu bliver forvirringen heller ikke mindre af, at der på samme plante, ses to typer af blomster - se bare



De sidste billeder gør kun mysteriet endnu sværere, ikk, - nogle gode bud ?

tirsdag den 12. juni 2012

Digitalis

Digitalis - er i mine øjne, en rigtig lille alfe- og feblomst :o) Jeg tror nemlig at både alfe og feer låner en Fingerbølblomst i ny og næ, når de trænger til en ny hat. Jeg tror tilgengæld også, at det er alfe og feer som sår dem i mine have, for de dukker op hist og pist helt uden min hjælp. Eller er det bare naturens tak for at man ikke er så hidsig med hverken lugejernet eller ukrudtsgiften.






I år har jeg dog kun kunnet tælle 5 stk, så jeg har selv leget "Fingerbøl-fe" for et par dage siden - og sat 35 stk. Det er selvfølgelig kun bladrosetter i år - men til næste år bliver det et vidunderligt alfe- og feland, tror I ikk´ :o)

torsdag den 7. juni 2012

Fejlleverance

I efteråret bestilte jeg 5 hvide roser til "det hvide hegn" i forhaven.
Nu blomstrer den ene af sorterne, som skulle have være 'Burnet Double White' - med lækre kopformede fyldte hvide blomster, men ak ak - den er da hverken kopformet, fyldt og bestemt heller ikke spor hvid!


Det er såmænd en yndig blomst - men ikke i mit strengt rene "hvide hegn".
Jeg har sendt leverandøren et billede og en mail, så nu afventer jeg spændt hans svar og ikke mindst løsning.

Hænder det tit eller sjældent, at man får sådan fejlleverancer i sin have, når man bestiller på nettet, spørger nybegynderen :o)

Væg til væg Rhododendron

I weekenden var vi på en lille familieudflugt til Knuthenborg Park, ved Bandholm på Lolland.
Jeg kan kun anbefale parken, som udover at indeholde alle mulige dyr (tigre, ulve, næsehorn, kameler, aber, geder, heste, bøfler, giraffer, zebra, elge, hjorte, lamaer, lemur og alle mulige fugle.....osv. osv.) også har en flot natur, især området kaldet "Fugleparadiset", tror jeg lige er noget for det voksne og haveinteresserede publikum. Og endelig er der rå mængder at Rhododendron i parken og de er kæmpemæssige - se bare :o)


Her står Chris og Gustav ved en af de mange kæmpemæssige Rhododendroner - det er helt ubegribeligt at stå foran sådan en mur af blomster.......

Nå, men vi tog på udflugt med øje for dyrerne, som vores yngste søn elsker - han trængte virkelig til en dejlig oplevelse efter sidste weekends indlæggelse og beskeden om diabetes.

Så her kommer lige et lille udpluk fra dyreriget.






Prrrhhh..........ha´en god dag

tirsdag den 5. juni 2012

På den anden side set . . .

Igår lavede jeg et blog-indlæg, hvor jeg hyldede, mit lille æbletræsbed - hvor to Clematis Montana boltrer sig, så det er en fryd.
Jeg fik dog kun vist bedet fra Clematis 'Rubens' side . . . . . og det går jo ikke - man kan ikke sådan gøre forskel på sine børn, vel.
Så her serveres atter et par billeder af æbletræsbedet, nu set fra Clematis 'majorie' siden :o)







Håber alle I, der skulle til havefestival i Kolding, har en alletiders dag - vejret ser da ud til at holde tørt :o)

mandag den 4. juni 2012

Dejligt livsbekræftende

. . . . er det, når tingene i haven lykkedes.

Sidste forår lavede jeg dette lille bed, rundt om æbletræet, med 2 stk. Clematis Montana (1 Rubens og 1 Majorie) - og hold nu fast hvor de trives.
Med "fødderne" godt gemt og beskyttet bag Kæmpe Stenbrækkens blade, kravler de ivrigt op og rundt om æbletræets stamme og strækker sig efter lyset. Jeg tror, de er vokset mindst 1 meter i dette forår - alt imens de stadig finder kraft til et prægtigt flor af blomster - hold op, hvor er jeg glad for det lille nye bed :o)
I bedet er også sat Lupin og Studenter Nelliker og der er kantet/afgrænset med runde, barkede stykker er af træ i forskellige højder - det giver sådan et skønt rustikt og naturlig udtryk, som matcher æbletræet smukt, synes jeg.


Clematis Montana 'Rubens'



. . . . . og igen, i skøn forening med Lupin.


Håber rigtig mange af Jer kan nyde en lille fridag imorgen på Grundlovsdag.

fredag den 1. juni 2012

Jeg har så meget på hjertet....

. . . . . . . for livet her i Karlelunden, er blevet lidt svært og tungt den seneste tid - men det må blive en anden dag. En anden dag . . . . med flere kræfter til at fortælle. Nu ved I blot, hvorfor der ind imellem går langt mellem mine indlæg og kommentarer hos Jer andre.

Nej, sådan kan jeg alligevel ikke være bekendt at skrive - I skal ikke sidde tilbage, som ét stort spørgsmålstegn og blive bekymrede, med tanke på vores kære Hanne - det her kan slet ikke samlignes.

Ok, den korte historie er, at det er blevet opdaget, at mine rygsmerter gennem de sidste måneder, formentlig skyldes en stor absces/byld inde i mit bækken og tarm. Jeg er blevet undersøgt af en kirurg, som ønsker mig scannet, for at finde ud af hvor stor den er og hvor den går hen, for herefter naturligvis at få den fjernet operativt. Mine tarme skal også kigges efter med kikkert, for at se om der skulle gemme sig noget sygdom, som kan have forårsaget sådan noget kæmpe bylde-skidt derinde.

Desværre stopper ulykkerne ikke ved mig og det er så absolut det sværeste.
Vores yngste søn Gustav på 12 år, blev indlagt på børneafd. i pinsen og her fandt man, at han desværre havde fået diabetes type 1.
Det er en svær en at sluge, både for Gustav og os forældre. En noget anderledes hverdag er ved at tage form for ham og der er meget at lære, så som at skulle stikke sig selv i fngrene mange gange dagligt for at måle blodsukker, inj. med insulin ved hvert måltid, tælle kulhydrater og beregne insulinbehov udfra disse og blodsukkeret.
Han tager nu alligevel det hele så tappert.......næsten for tappert. Kan ikke lade være med at tænke på om han "holder vejret" og skåner os voksne. Gustav har den fineste radar for stemninger og følelser og er meget omsorgsfuld af væsen, så det kunne ligne ham.

Vores ældste søn, Christoffer har også diabetes, det fik han for 8 år siden, da han var 10 år. Det var også en tung tid og traumerne fra dengang, kommer buldrende tilbage i min krop og mit sind.

Nu skulle man tror, at det så er meget nemmere når det næste barn bliver sygt - det er det bare slet ikke. . . .  . slet ikke.

Jeg har så svært ved at acceptere at min familie og mine elskede drenge skal rammes så hårdt - jeg er slet ikke afklaret med situationen og føler kun stor sorg og uretfærdighed.

Så i øjeblikket bliver der gået mange turer i haven - jeg laver ikke noget derude, men det giver luft for mine tanker og glimt af fred i mit sind...... for en stund.

Der er så meget kønt i haven i øjeblikket - men idag må I nøjes med rhododendronerne, som blomstrer på sit fineste.








Glem aldrig i mørket - hvad du i lyset